PREAMBULUM -- DE NEM NEMZETI HITVALLÁS

Endorphins ("endogenous morphine") in wikipedia
Az endorfinról a wikipédián,( hiszen ez nem egy idegélettani szakblog)


Egy szem endorfin molekulát azért mutathatok / I show here is a molecule (met-enkephalin): 139th REAL TIME


2010. október 17., vasárnap

206th REAL TIME

Azt kérdezi a...


Húsz bányász meghalt és tizenhét vájár a föld alatt rekedt egy bányaszerencsétlenség következtében a közép-kínai Honan (Henan) tartományban - jelentette szombaton a kínai állami televízió.


Tegnap, 09:21

A televízió beszámolója szerint az egyik szénbányában szombaton kora reggel eddig ismeretlen okokból történt robbanás. A tartományi bányabiztonsági hivatal egyik képviselője megerősítette a katasztrófa hírét, részleteket azonban nem közölt.

A Hszinhua kínai hírügynökség értesülése szerint a robbanás Jucsou (Yuzhou) város egyik bányájában történt.

A kínai bányák a legkevésbé biztonságosak az egész világon. Az elmúlt évben több mint 2600 bányász vesztette életét az ázsiai országban a különböző bányaszerencsétlenségek következtében.

A kínai hatóságok az elmúlt időszakban intézkedéseket hoztak a bányák biztonságának javítása érdekében. Ennek keretében a többi között bezártak több mint 1600 illegálisan működő, kis bányát.

A mostani katasztrófáról olyan időben érkezett hír, amikor a világ még fel sem ocsúdott a Chilében történt bányaszerencsétlenségből, amely 33 bányász több mint 2 hónapos föld alatti raboskodása után a hét közepén szerencsés véget ért.

Közben pénteken Ecuadorban is bányaomlás történt. Négy bányász több mint 100 méteres mélységben a föld alatt rekedt. Noha a mentés azonnal megkezdődött, a bányászokról szombat reggelig semmi hír nem érkezett, így továbbra nem tudni, hogy életben vannak-e még.


MTI


Mondjuk azt, hogy én?
(Global Times)






26 áldozata van a kínai bányaomlásnak

Már huszonhat halottja van a közép-kínai Honan (Henan) tartományban még szombaton történt bányaszerencsétlenségnek, s 11 bányász rekedt a föld alatt - közölték vasárnap a kínai hatóságok.
2010. október 17. 06:40

A korábbi jelentések húsz halottról és 17 eltűntről szóltak.
A szerencsétlenség még szombaton kora reggel történt Jucsou (Yuzhou) város egyik szénbányájában, s egyelőre nem tudni, mi okozta. A mentőcsapatok szerint 50-80 méterre lehetnek a felszín alatt a föld alatt rekedt bányászok.

Sebastian Pinera chilei elnök ugyanakkor segítséget ajánlott a föld alatt rekedt kínai bányászok kimentéséhez, a tapasztalatok átadását javasolta, miután a chilei San José bányából a héten sikerült épen a felszínre hozni 33 bányászt, akik több mint két hónapot töltöttek e mélyben.

A kínai bányák a legkevésbé biztonságosak az egész világon. Az elmúlt évben több mint 2600 bányász vesztette életét az ázsiai országban a különböző bányaszerencsétlenségek következtében.
Kínában az év elején mentettek ki 115 embert Sanhszi (Shanxi) tartomány egyik vízzel elárasztott bányájából, ahol több mint egy hetet töltöttek. A bányászok fűrészport, fakérget, papírt, s még szenet is ettek, hogy életben maradjanak.

A mostani szerencsétlenség helyszínén, Honan tartományban történt Kína legpusztítóbb bányaszerencsétlensége is: 2004 októberében 148 embert ölt meg egy föld alatti robbanás.
Egy Reuters-videó:



És még egy, hogy ne kelljen odamászni:
Kapnak ők is egy dalt.



























 



Nincsenek megjegyzések: