PREAMBULUM -- DE NEM NEMZETI HITVALLÁS

Endorphins ("endogenous morphine") in wikipedia
Az endorfinról a wikipédián,( hiszen ez nem egy idegélettani szakblog)


Egy szem endorfin molekulát azért mutathatok / I show here is a molecule (met-enkephalin): 139th REAL TIME


2010. szeptember 27., hétfő

174th REAL TIME

Baranyában? Akad néhány ezen a tájon is, 
bár ezek inkább erkölcsileg sántikálnak. A hiénákat most hagyjuk...


Egyre több a sakál Baranyában

Egyre több a sakál Baranya megyében, a közelmúltban egy sánta sakált fogadtak maguk közé nyájőrző kutyák Baranyahídvégen.
Bank László, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Baranya megyei csoportjának irodavezetője az MTI-nek elmondta, Baranyahídvégen, a Fekete-víz mellett található birkahodály környékét egy sánta sakál látogatta rendszeresen a közelmúltig, némi potya táplálék reményében.

A nyájőrző kutyák eleinte még elkergették, ám végül maguk közé fogadták, a juhászt viszont tisztes távolságra elkerülte.

Az állat azonban nemrégiben elpusztult, amikor a közúton áthaladva utolsó nyájőrzőként követte a birkákat, és egy autó halálra gázolta.

Bank László szerint az utóbbi két évtizedben Baranyában elszaporodtak a sakálok. Különösen a megye déli részén, az Ormánságban él jelentős populációjuk.

A sakál a rókára hasonlít, csak hosszabbak a lábai és a farka. 50 centi magas, 80 centi hosszú és körülbelül 10 kilogramm súlyú. Hazánkban régen sok aranysakál élt, a köznyelv nádi farkasként említette őket.

A rendkívül leleményes, csapatban vadászó, könnyen szelidíthető állatok jelenleg nem állnak védelem alatt Magyarországon.



Lássunk egy panyókás sakált:













Még több sakál, de ezek már  nagyon hülyék !
(Az unci szerzői annyira hülyék, hogy sakál címszó alatt a  hiénáról  értekeznek.)

Nincsenek megjegyzések: