PREAMBULUM -- DE NEM NEMZETI HITVALLÁS

Endorphins ("endogenous morphine") in wikipedia
Az endorfinról a wikipédián,( hiszen ez nem egy idegélettani szakblog)


Egy szem endorfin molekulát azért mutathatok / I show here is a molecule (met-enkephalin): 139th REAL TIME


2010. augusztus 24., kedd

146th REAL TIME (nem tudom szerkeszteni!)

Ez a himnusz a mélyből itthon is étvágyat gerjeszthet, ám a karácsony remélem csak otromba túlzás.

Karácsonyig is a mélyben maradhatnak a chilei bányászok

Teljesen egészségesek a hetek óta a mélyben rekedt chilei bányászok, de karácsonyig is eltarthat, amíg kiszabadítják őket a beomlott tárnából.
Az augusztus 5-e óta 700 méteres mélységben rekedt bányászokkal sikerült hétfőn rádiótelefonos kapcsolatot létesíteni, és egy szűk furaton keresztül gyógyszert, az életben maradásukhoz szükséges glükózt és a kiszáradásukat megakadályozó gélt juttattak le hozzájuk.

A távkapcsolat segítségével egy orvos beszélt velük. Szerinte mind a 33 bányász lelkileg és fizikailag is "kifogástalan" egészségi állapotban van. A vájárok 8-9 kilót fogyhattak az elmúlt 18 nap alatt, de kitartóak, amiről az is tanúskodik, hogy elénekelték a nemzeti himnuszt, miután kapcsolatba tudtak lépni a felszínen lévőkkel.

Laurence Golborne Riveros bányászati miniszter szerint azonban négy hónapig is eltarthat, amíg kiszabadítják őket föld alatti fogságukból. Ehhez egy 66 centiméter átmérőjű alagutat kell fúrni. A legnagyobb kockázatot az jelenti, hogy a föld állaga nem stabil.

A Chile északi részén, az Atacama-sivatagban fekvő arany- és rézbányában augusztus 5-én történt a szerencsétlenség. s a bányászok csak most tudtak életjelet adni magukról. A fővárostól, Santiagótól 834 kilométerrel északra, Copiapó város közelében lévő bánya körülbelül 300 méter mélységben szakadhatott be, s a vájárok menedékhelye 700 méteres mélységben van.

Az ötven négyzetméteres helyiségben a túléléshez egy bizonyos ideig elegendő felszerelést és ivóvizet találtak. A szellőzőrendszeren keresztül mindeddig friss levegőhöz jutottak, és egy munkagép akkumulátorainak segítségével világították meg a helyiséget, illetve töltötték fel fejlámpáikat.

UPDATE

Várakozás a mélyben: depressziós lett több chilei bányász


2010-08-28 09:29


Legalább öt bányászon úrrá lett a búskomorság, ezért visszautasították, hogy megjelenjenek a legutóbbi videó felvételén, amit a családtagok megnyugtatására készítettek az ellátmányt biztosító csövön leeresztett kamerával.

Néhányan depressziósok lettek a 700 méteres mélységben rekedt chilei bányászok közül - közölte pénteken a helyi egészségügyi miniszter. Jaime Manalich azt mondta, hogy legalább öt bányászon úrrá lett a búskomorság, ezért visszautasították, hogy megjelenjenek a legutóbbi videó felvételén, amit a családtagok megnyugtatására készítettek az ellátmányt biztosító csövön leeresztett kamerával.

A 33 bányászt három hete zárta el egy omlás a külvilágtól, de csak a múlt hét végén derült ki, hogy életben vannak. Azóta folyamatosan küldik le nekik az ellátmányt és a családtagjaik üzeneteit. Legutóbb arról is tájékoztatták őket, hogy akár három hónapig, vagyis karácsonyig is eltarthat, mire ki tudják hozni őket. Az egészségügyi miniszter azt mondta, hogy pszichiáterek megpróbálnak lelket önteni a bányászokba.

A mentési akcióért felelős mérnökcsoport vezetője. Andre Sougarret pénteken bejelentette, hogy vasárnap, vagy hétfőn reggel kezdődik a mélyben rekedt chilei rézbányászok felszínre hozását célzó menekülő járat fúrása egy 29 tonnás ausztrál géppel, amihez elkészítették a betontalapzatot. A művelet azért tart hónapokig, mert a gép maximum 20 métert tud haladni naponta, ráadásul tágítani is kell majd a furatot, hogy átférjen rajta egy ember.

Addig a bányászok a múlt vasárnap lefúrt csövön keresztül kapnak élelmet, vizet, gyógyszereket, és azon keresztül kommunikálnak velük. A chilei egészségügyi hatóságok mindent elkövetnek, hogy segítsék a bányászokat, akik közül várhatóan egyre többen lesznek nyomott állapotban az elkövetkező hónapokban az elszigeteltség és a várakozás miatt.

Néhány napon belül a helyszínre érkezik a NASA négy szakértője, hogy az űrutazásoknál, illetve az űrbéli hosszabb misszióknál szerzett tapasztalatok alapján segítsenek a bányászok mentális állapotának javításában. Sőt, a helyszínre várnak az 1972-es híres repülőgép katasztrófa 16 túlélője közül öt embert. Az Uruguayba tartó gép az Andokban zuhant le, és a túlélők 72 napon át vártak a megmentőikre, de az élelmük elfogyott, és halott társaik húsából voltak kénytelenek enni.

UPDATE 2 (a magyar kapcsolat)

Bocsánatot kértek a beomlott chilei bánya magyar származású vezetői

MTI|Független Hírügynökség|2010. 08. 31., 21:24|Utolsó módosítás: 2010. 08. 31., 21:35|

Bocsánatot kértek kedden annak a chilei bányának a tulajdonosai, ahol 33 munkás rekedt több mint 700 méteres mélységben augusztus 5-én. A bányászati miniszter szerint az augusztus elején mélyben rekedt bányászok közül többen már gombafertőzésektől szenvednek, testükön kelések jelentek meg.

"Ez a véletlen és előre nem látható baleset, és a fájdalom, amit okoz, arra késztet minket, hogy megbocsátást kérjünk" - közölte a chilei parlament bányászati bizottsága előtt Alejandro Bohn, a bánya egyik tulajdonosa. "Borzalmas ez a helyzet, csak remélni tudjuk, hogy hamarosan véget ér és minden bányász kiszabadul" - mondta Bohn. A baleset utáni napokban a bánya vezetői még azt nyilatkozták, hogy a bánya a biztonsági előírásoknak megfelelően működött.

Az augusztus 5-én történt bányakatasztrófa okait vizsgáló chilei parlamenti bányászati bizottság Bohn mellett kedden meghallgatta a vállalat másik vezetőjét, a szintén magyar származású Marcelo Kemenyt is. A testület azt is vizsgálja, hogy milyen körülmények között nyitották meg újra a bányát 2008-ban egy korábbi baleset után.

A keddi parlamenti meghallgatásokat a helyi televízió is közvetítette, miután a bizottság elnöke elutasította Bohn és Kemeny ügyvédeinek arra vonatkozó kérését, hogy tartsák az ülést zárt ajtók mögött. A San Esteban Bányaipari Vállalatot a Magyarországról 1957-ben, a kommunista rezsim elől Chilébe menekült Jorge Kemeny Latay alapította. Marcelo az ő fia, Bohn pedig a 2000-ben elhunyt Jorge Kemeny feleségének, Agnes Füllernek a testvére.

Laurence Golborne bányászati miniszter kedden azt mondta, hogy a bányászok arrébb mentek eddigi menedékhelyükről egy szárazabb részbe, ami mélyebben van, mert néhányan közülük gombafertőzést kaptak, és a testükön kelések jelentek meg a meleg és nyirkos hely miatt. A vájárok 25 napja vannak a mélységben, és közülük többen már depressziósak, hiszen közölték velük, hogy akár karácsonyig is eltarthat a mentés. Egy csövön keresztül juttatnak le élelmiszert és vizet a bányászokhoz. A mentési feladathoz tartozik, hogy a bányászoknak is dolgozniuk kell: el kell távolítaniuk több tonna törmeléket.

Hétfőn kezdték meg annak a mentőjáratnak a fúrását, amelyen át a felszínre akarják hozni a bányászokat. Elsőként az Ausztráliában gyártott 29 tonnás géppel egy 33 centiméter széles próbalyukat fúrnak majd, amit ezután a duplájára szélesítenek. A 66 centiméteres járaton keresztül már le tudnak engedni egy mentőkapszulát, hogy abban egyesével a felszínre húzzák a 33 vájárt. A mentőjárat elkészítéséhez később egy Németországból szállított fúrófejet is bevetnek majd. A munkálatok akár 3-4 hónapig is eltarthatnak.

Nincsenek megjegyzések: