PREAMBULUM -- DE NEM NEMZETI HITVALLÁS

Endorphins ("endogenous morphine") in wikipedia
Az endorfinról a wikipédián,( hiszen ez nem egy idegélettani szakblog)


Egy szem endorfin molekulát azért mutathatok / I show here is a molecule (met-enkephalin): 139th REAL TIME


2011. március 2., szerda

265th REAL TIME

Már Nepál sem a régi...

Nem dealerkedhetnek a sádhuk
2011. március 1. kedd 23:50 | BBC

Katmandu – Nem árulhatnak többé füvet a sádhuk (szent emberek) a nepáli Pashupatinath templomnál.

Ahogy közeleg a Shivaratri fesztivál úgy gyűlnek a sádhuk a templom környékére. És mivel Shiva annak idején nagy kannabiszélvező volt, a szent emberek irgalmatlan betépéssel ülik meg ünnepét minden évben, a fölösleget pedig a híveknek adják el. De ez az év más, mint a többi. Múlt hét óta civilruhás (ágyékkötős) rendőrök vegyülnek a sádhuk közé, és aki kannabisszal kereskedik, azt kiutasítják. Eddig 20 szent ember találta magát a város határain kívül.

Minden évben aszkéták ezrei érkeznek a szomszédos Indiából a fesztiválra. A hatóságokat nem érdekli, ha füveznek, de csak amíg a saját vallásos élményük céljából teszik. “Az elmúlt években a drogkereskedelem miatt az egész fesztivál kommercializálódott” nyilatkozta Sushil Nahata, a Pashupati Fejlesztési Tanács titkára “Állítólag a sádhuk árulják a füvet. Tavaly sikertelenül próbáltuk megállítani őket, idén szisztematikusabban lépünk fel”.

“Eddig csak kevés hasist találtunk” tette hozzá, “Amelyik sádhunál nagy adagra lelünk, az megy a börtönbe”Nincsenek megjegyzések: