PREAMBULUM -- DE NEM NEMZETI HITVALLÁS

Endorphins ("endogenous morphine") in wikipedia
Az endorfinról a wikipédián,( hiszen ez nem egy idegélettani szakblog)


Egy szem endorfin molekulát azért mutathatok / I show here is a molecule (met-enkephalin): 139th REAL TIME


2011. február 18., péntek

252th REAL TIME

Így jár, aki nácik retusálására adja a fejét, habár ez a mostani kismiska, ráadásul igen sokáig húzta a halálsoron. Egészen mostanáig. Valahogyan egy csepp részvétet sem érzek iránta.

 Kivégezték a transzvesztita nácit
 Forrás: Reuters
 2011. február 17. csütörtök 18:56
 Rákócza Richárd

Lucasville, Ohio – Méreginjekcióval küldték a másvilágra Frank Spisakot. A náci sorozatgyilkos 1982-ben három embert ölt meg bőrük színe miatt az ohiói egyetem campusán.

Hitler-bajuszt növesztett és első, 1983-as tárgyalásán a  Mein Kampfot  olvasta a ma 59 éves Frank Spisak, védői ennek dacára sem tudták elmebetegségre hivatkozva megmenteni a kivégzéstől, amelyre csütörtökön, a lucasville-i állami fegyházban került sor. Januárban az ohiói kegyelmi bizottság egyhangú szavazattal utasította el az elítélt kegyelmi kérvényét. John Kasich kormányzó már korábban nemet mondott arra, hogy életfogytiglani szabadságvesztésre enyhítse a büntetést.

Az ügy annak idején nagy port vert fel, és tartani lehetett attól, hogy faji háború robban ki Ohióban. Spisak náci érzelmeitől vezettetve hajtotta végre rasszista gyilkosságait. Két áldozata fekete volt; Spisak megfogalmazása szerint „vadászmurik” alkalmával végzett velük. A harmadiknak, bár fehér volt, ugyancsak meg kellett halnia, mert tanúja volt a második gyilkosságnak. Negyedik áldozatába, John Hardawaybe hét golyót eresztett, s abban a hitben hagyta ott, hogy végzett vele. A ma 83 éves Hardaway azonban csodával határos módon túlélte a támadást, és – most már elmondhatjuk – támadóját is.

Spisak igazán nem panaszkodhatott arra, hogy védői nem tettek meg mindent az érdekében: a jogi huzavona következtében huszonhét évnél valamivel többet töltött a siralomházban, és ezzel Ohio államban rekordot állított fel (a szövetségi csúcsot Jack Alderman tartja, akit felesége meggyilkolása miatt végeztek ki Georgiában, miután 33 évet töltött a halál folyosóján). Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága utoljára idén januárban hagyta helyben az annak idején hozott ítéletet.

A védelem arra épült, hogy Spisak elmebajos, úgynevezett  bipoláris rendellenességben  szenved. A csak nagy nehézségek árán diagnosztizálható pszichés betegség fő tünete a hangulatváltozás: hosszabb-rövidebb depressziós időszakokat derűsebb szakaszok követik. A betegségtudattal nem rendelkező bipolárisok hangulatváltozásaikkal pokollá tehetik környezetüket. Az orvosok nem tudnak vele mit kezdeni, leginkább antidepresszánsokkal kezelik. Arról azonban szó sincs, hogy a bipolárisok ne tudnának különbséget tenni helyes és helytelen között, és az sem állítható, hogy ne lennének tisztában tettük következményeivel. A nehezen megfogható betegség jogi hivatkozásra tökéletes az ilyen jellegű büntetőperek esetében.

Spisak, egyáltalán nem tartotta magát elmebetegnek, noha elismerte, hogy minél több afro-amerikait meg szeretett volna ölni, lévén Adolf Hitler csodálója és követője. Nézete szerint ő háborút viselt az árja fajért. Ugyanakkor – nemzetiszocialistához nem egészen illő módon – nem volt tisztában a nemével; inkább gondolta magát nőnek, mint férfinak. Néha női ruhálat öltött, és jobban szerette, ha Frances Anne-nek szólítják. Ügyvédei teljesítették óhaját, és Francesnek szólították Hitler-bajuszos védencüket.


Ugyanez a cleveland.com-on  --  As Nazi sympathizer Frank Spisak prepares for execution, a surviving victim recalls his attack nearly 30 years ago 

És akkor jöjjön ő, mint Frances-Anne. Alaposan meg kellett gyalulni, hogy "élvezhető" legyen. Ennek a képnek az eredetije és még néhány kapcsolódó felvétel megtalálható a  sorozatgyilkosok központi galériájában.

 

Nincsenek megjegyzések: